Welke invloed heeft je brein bij veranderingen op jouw loopbaanpad?
Wat houdt jou tegen om te gaan veranderen?
Je herkent vast wel het interne conflict waar veel mensen mee rondlopen. Het conflict tussen het verlangen naar zekerheid en het aangaan van onzekerheid omdat je wilt veranderen.
Van nature is ieder mens op zoek naar zekerheid, geborgenheid en vertrouwen. Maar je wilt ook avontuur, uitdaging en onvoorspelbaarheid in je leven of op je loopbaanpad. Het vertrouwde pad bewandelen bréngt ons veel. Het wordt pas een probleem als deze comfortzone niet meer zo prettig voelt. Bijvoorbeeld wanneer je blijft zitten in een baan, omdat het dicht bij huis is en je een vast contract hebt. Zonde toch, als je met tegenzin je werk doet? Of als je blijft hangen in een vriendengroep omdat je nou eenmaal vertrouwd met hen bent, terwijl je geen raakvlakken meer hebt en er geen energie meer uit haalt.
Waarom is het zo moeilijk om uit patronen te stappen?
Veranderingen die op de lange termijn misschien een verbetering zijn (een andere baan of nieuwe vrienden) laat je links liggen, omdat het op korte termijn zo veel gedoe is. Je brein is er huiverig voor en houdt niet van gedoe. Het kiest liever voor de weg van de minste weerstand en houdt jou vast in het oude vertrouwde. Zelfs als dat niet fijn voelt.
Je brein* bestaat uit drie delen die elkaar evolutionair opvolgen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en de neocortex. Deze opbouw kan je flink in de weg zitten als je wilt leren en veranderen.
De oudste delen van je brein zijn gericht op overleven, geborgenheid en zekerheid. Gelukkig heb je ook een prefrontale hersenschors, een evolutionair jonger systeem. Dit is het deel van je brein dat in staat is plannen te maken, in de toekomst te kijken en is verbonden met andere delen van jouw brein. Het stuurt je oude breindeel aan en reguleert je emoties. Het is ook een kwetsbaar systeem en verbruikt veel energie. Daardoor is het snel(ler) moe.
Ligt de vermoeidheid op de loer? Dan gaat je oudere breinsysteem het overnemen en moedigt je aan om toch lekker op de bank te hangen of je te verliezen in een Netflix film. Prima voor een avond en voor wat ontspanning. Zodra je het gedachtenpatroon herkent en denkt: ‘ik heb het verdiend’, dan is je oude brein jou aan het verleiden.
Een flinke uitdaging dus, juist als je veranderingen wilt realiseren op jouw levenspad. Veranderingen geven immers meer emoties en spanning, omdat je minder op je automatische piloot gaat doen.
Wil jij een verandering in je leven?
Het helpt je als je begrijpt hoe je brein werkt. Dit biedt je ruimte om bewust een andere keuze te maken. Kietel je brein in de kleinste dingen om weer flexibel te worden en nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Zo geef je jouw brein de kans te laten merken dat verandering niet eng is. Hoe vaker je naar de verstandige stem in je hoofd luistert, hoe sterker de nieuwe verbindingen in je brein worden. Hoe vanzelfsprekender het nieuw pad wordt, hoe makkelijker het een vaste route voor je gaat worden.
Wil je een ander pad kiezen in je leven? Het kost moeite en energie in het begin, maar met kleine bewuste stappen ga je op weg! De verleiding om terug te vallen in jouw oude spoor ligt altijd op de loer, maar als je volhoudt dan slijt ook je nieuwe (loopbaan)pad er langzaam in!
Erna Gerrits en Ria van Herk
*info over het brein is ontleend aan Brein in training van Ria van Dinteren
Kijk gerust eens rond op onze vernieuwde website om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen. In een gratis intake verkennen we jouw situatie en kijken we hoe we je kunnen helpen om jouw veranderwensen te realiseren.